MUHAMAD IZZUDDIN BIN ABD GHANI @ MD YUNUS
195271
MUHAMMAD HAMIZ BIN SIDIN
195257
Biskut Coklat Ceri Yang Banyak
⭐⭐⭐⭐⭐ 49 Penilaian | 39 Ulasan
| 17 Gambar
Biskut coklat yang luar biasa bersama tart ceri kering
pastinya menjadi kegemaran anda!
Bahan-bahan
⬜ 1 cawan tepung serbaguna
⬜ ¼ cawan serbuk koko tanpa gula
⬜ 1 sudu teh serbuk penaik
⬜ ¼ sudu teh garam
⬜ ½ cawan mentega tanpa garam,
dilembutkan
⬜ 1 cawan gula putih
⬜ 1 biji telur
⬜ 1 sudu teh serbuk kopi segera
⬜ 1 sudu teh estrak vanila
⬜ ¼ cawan cip coklat kurang manis
⬜ ¼ cawan cip coklat putih
⬜ 1 cawan ceri kering
Cara-cara
☑️ Langkah 1
Panaskan ketuhar
sehingga 350 darjah F (175 darjah C).
☑️ Langkah
2
Lapiskan dua kertas
penaik besar dengan kertas perkamen.
☑️ Langkah 3
Satukan tepung,
serbuk koko, serbuk penaik, dan garam ke dalam satu mangkuk.
☑️ Langkah 4
letakkan mentega
dan gula bersama dalam mangkuk besar dengan menggunakan pengadun elektrik pada
tahap kelajuan sederhana tinggi sehingga tekstur adunan tersebut menjadi ringan
dan lembut.
☑️ Langkah 5
Gaulkan telur,
serbuk kopi, dan vanila ke dalam adunan mentega dan gula sebentar tadi sehingga
sebati.
☑️ Langkah 6
Tukar kelajuan
pada tahap yang rendah dan tuangkan campuran tepung. Pukul sehingga sebati.
☑️ Langkah 7
Gaulkan cip
coklat kurang manis, cip coklat putih, dan ceri kering ke dalam adunan tadi.
☑️ Langkah 8
Ambil sesudu
daripada adunan tersebut dan letakkan dalam 2 inci di dalam loyang yang telah
tersedia.
☑️ Langkah 9
Bakar dalam 10
hingga 12 minit untuk setiap kumpulan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan,
sehingga biskut benar-benar masak.
☑️ Langkah 10
Biarkan sejuk di
atas loyang selama dua minit.
☑️ Langkah 11
Pindahkan biskut
tersebut ke rak wayar sehingga sejuk sepenuhnya.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
130 kalori;
protein 1.6gm; karbohidrat 19.4gm; lemak 5.4gm; kolesterol 18.3mg; natrium
51.3mg.
RUJUKAN:
Allrecepis.
(2020). Lots of Chocolate Cherry Cookies. Dicapai pada Disember 28,
2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/220024/lots-of-chocolate-cherry-cookies/
No comments:
Post a Comment